Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ustupování na holeň

15. 2. 2008
 

Při tomto cviku ještě není kůň podélně ohnutý, pouze jeho hlava je trochu sestavená dovnitř, tedy proti směru pohybu. Vnitřní nohy překračují před vnější.


Proč?

Zlepšení poslušnosti na jednostranné pomůcky otěžemi a holeněmi. Příprava na práci na dvou stopách. Je třeba si však uvědomit, že tento cvik má i své zápory, proto jakmile ho kůň pochopí, je třeba ho raději z repertoáru vynechat.


Zápory:

  1. Protože kůň se na „rozšířené“ stopě pohybuje ještě bez podélného ohnutí, nemůže plně rozvíjet kmih a posun a může začít chodit nepravidelně.

  2. Pokud půjde kůň více do strany než dopředu, může vypadávat vnější lopatkou ven nebo zalamovat ven krk.

  3. Protože předek nepředbíhá záď, může vnitřní přední noha při překračování narazit do vnější a poranit ji.


Jak?

Aby kůň pochopil pomůcky pro ustupování na holeň, provádí se nejdřív ve zkráceném kroku, potom pro lepší gymnastický efekt pouze v pracovním klusu.

Zpočátku se ustupování na holeň jezdí na dlouhých stěnách a na otevřených stranách kruhu, kůň ustupuje na vnitřní pomůcky. Jezdec vyvede předek koně o krok dovnitř, sestaví hlavu krok trochu zkrátí a začne s ustupováním. Jeho sed působí dovnitř a dopředu, vnitřní holeň za podbřišníkem pobízí do strany při každém zvednutí vnitřní zadní nohy. Vnější holeň udržuje dopředný pohyb koně a je připravená omezit úkroky do strany. Vnitřní otěž udržuje měkkost a lehké sestavení v týlu, vnější brání vypadávání lopatky a vyboulení krku. Cvik ukončí srovnání předku podle zádě. Pak by měl vyklusat čistým pracovním klusem.

Později bude kůň ustupovat na vnější holeň: jezdec jede podél stěny jízdárny a ve druhém rohu krátké stěny sestaví hlavu koně ven. V tomto případě bude záď „vytlačená“ na druhou, vnitřní stopu. Jezdec ukončí cvik tím, že srovná předek podle zádě, vrátí na původní vnější stopu mělkým obloukem nebo zůstane na vnitřní stopě.


Chyby

Náprava

Příčiny problémů vězí v samotné podstatě tohoto cviku.

Nejlepší bude tento cvik z výcviku vyškrtnout a nahradit ho obratem okolo předku v pohybu, cvikem obdélník zmenšit a zvětšit a později i ježděním na vlnovkách, ohýbáním v pohybu – zmenšováním a zvětšováním kruhů v pracovním klusu.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pobídka

tina,19. 8. 2014 10:15

jaká je pobídka do ustupování na holen