Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrat okolo předku

15. 2. 2008
 

Pohyb koně pod jezdce je stále vyrovnanější a sebejistější a lze ho naučit dalším drezurním dovednostem.

Obrat okolo předku procvičujeme v zastavení pouze tak dlouho, než kůň pochopí jednostranně působící pomůcky – vnitřní holeň a otěž. Poté ho budeme provádět pouze v pohybu. Přitom kůň šlape předkem na malém kroužku, jeho záď okolo něho opisuje excentrický větší kruh.


Proč?

Tento cvik naučí koně přežvykovat, uvolní ho a ukáže mu cestu k natažení. Je to také začátek mírného podélného ohnutí. Kůň se seznámí s vnějšími pomůckami, naučí se je vnímat a uvolnit se na nich. Obrat okolo předku ho připraví také na užší obraty, na ustupování na holeň a na práci na dvou stopách. Je to jeden ze způsobů, jak může jezdec dostat neposlušného koně na pomůcky.


Jak?

Jezdec postaví koně na otěž a nechá odžvýknout. Pevněji uchopí vnitřní otěž a jen velmi mírně ho ohne v týlu. Vnitřní holení za podbřišníkem zatlačí při každém vykročení vnitřní zadní nohy a tak přiměje záď opisovat po „dvojkrocích“ oblouk okolo předku. Vnější holeň se stará o to, aby zůstal zachován pohyb dopředu, a zachytí každý druhý krok, čímž brání koni utíkat od vnitřní holeně. Vnitřní otěž podporuje vnitřní holeň, vnější otěž brání vypadnutí vnější lopatky. Kříž a holeň se během obratu starají o to, aby kůň zůstal na otěžích a v pohybu dopředu. Během obratu má být kůň narovnán, tj. lopatka je před stejnostrannou zadní nohou.


Chyby

Náprava

Kůň nepřežvykuje a nepovolí v hubě, neuvolní se.

Jezdec koně pouze velmi mírně sestaví v týlu a např. pravou holení ho pobízí do rovnoměrných úkroků vlevo. Natáhne pravou paži a zvedne ji až z ramenního kloubu směrem k uchu koně; ruka nesmí vyvíjet tlak na hubu, pouze s ní zachovává lehký kontakt. Pravá otěž tak bude svisle. Levá ruka je v normální pozici. Její prsteníček a malíček se lehce otevřou a vibrují.

Podnět působící na pravou polovinu huby vyprovokuje koně k polknutí a následnému přežvykování. V tuto chvíli musí pravá ruka klesnout dolů.

Tuto práci by měl jezdec provádět na obě strany. Později bude stačit výraznější tlak holení a téměř neznatelné zvednutí ruky, což i na rovné linii vyvolá u koně přežvykování.

Kůň vypadává vnější lopatkou.

Netahat za vnitřní otěž.

Krk se u kohoutku zalomí.

Vnější otěž narovnává krk a brání nadměrnému vyklenutí. Koně lze v obratu okolo předku mít dokonce až v kontra-sestavení

Kůň ztuhne a nekráčí předníma nohama.

Křížem a holení, popřípadě bičíkem koně energicky pobídnou o několik kroků dopředu.

Vypadávání vnější zadní nohy do strany.

Musí mu v tom zabránit vnější pomůcky.

Kůň se zalamuje v týlu. Jedno ucho je níž.

Koně je třeba narovnat v pracovním klusu a dostat rovnoměrně na obě otěže.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář